Nieuwe Omgevingswet

14358648_1788707478081688_2933436642934310632_nwoensdag 31 augustus 2016 17:35

Op 31 augustus heeft de ChristenUnie Tiel samen met de betrokken ambtenaar een succesvolle avond georganiseerd over de nieuwe Omgevingswet.
Co Verdaas, die geldt als één van de grondleggers van het gedachtegoed achter de Omgevingswet, was spreker/gespreksleider.

Het draaide op deze avond voor raadsleden uit Tiel en de regio om: “Hoe kunt u als raadslid het verschil maken?”De overheid ziet de noodzaak om sneller te kunnen anticiperen op veranderingen die spelen binnen de leefomgeving en komt met de Omgevingswet. Door regelgeving op het gebied van het omgevingsrecht te bundelen en te vereenvoudigen, ontstaat er meer samenhang in beleid en uitvoering. Doel van de wet is het mooier, schoner en veiliger maken van de leefomgeving. De beslissingsbevoegdheid van de lokale overheid om afwegingen te kunnen maken neemt toe. Dat betekent dat de gemeenteraad meer vrijheid én verantwoordelijkheid krijgt om het verschil te maken.

De Omgevingswet gaat niet alleen over wetgeving. De wet gaat ook over de manier van werken, over kennis delen en over samen nieuwe integrale plannen maken. Zo staat de maatschappelijke opgave centraal, waar zowel fysieke als sociale opgaven bij elkaar komen. Anno 2016 is het tijd om te verkennen wat de rol van de gemeenteraad is, om het ambitieniveau te bepalen en te inventariseren wat de gemeenteraad nodig heeft om volgens de filosofie van de Omgevingswet te kunnen werken. Deze vragen en meer kwamen aan bod op deze avond. (Foto's van Jan Bouwhuis)

« Terug

Reacties op 'Nieuwe Omgevingswet'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.