Info brief CU Tiel e.o. 21 juni ‘05, jg 1, nr 1

dinsdag 21 juni 2005 01:01

Infobrief voor leden en belangstellenden van Christenunie Tiel e.o., 21 juni ‘05, jaargang 1, nr 1

                            
 Kiesvereniging Tiel
Secr: Ophemertsedijk 2-B, 4001 PB Tiel,
0344-654121, jmdjong@hetnet.nl
 
 
 

Infobrief voor leden en belangstellenden van Christenunie Tiel e.o., 21 juni ‘05, jaargang 1, nr 1

 
 
Geacht lid of anderszins belangstellende,
 
U hebt sinds de uitnodiging voor de toespraak van de heer G.J. Schutte, eertijds Tweede Kamerlid, gehouden op 15 maart 2005 in Tiel, waarschijnlijk niets meer gehoord van de Christenunie Tiel. Dat betekent niet dat er niets gebeurd is.
In deze brief willen we u informeren over de ontwikkelingen.
 
Toespraak Schutte
Om te beginnen iets over de toespraak van de heer Schutte, ‘Geestelijke vrijheid in een steeds minder christelijke samenleving’.
Gezien de voorbeelden geen theoretisch onderwerp. Want stel, dat moslims in een vanouds christelijk dorp als bijv. Opheusden hun godsdienst willen belijden, een moskee willen stichten en op vrijdag willen oproepen tot gebed aan Allah of een islamitische school willen stichten. Mag dat dan? Wat  zou er, voor het geval de Christenunie mee doet aan de raadsverkiezingen van 2006 in een niet erg christelijke gemeente als Tiel, in het programma moeten staan over geestelijke vrijheid?
Staat de Christenunie voor de geestelijke vrijheid van alle burgers of is deze vrijheid voor de een wat groter dan voor de ander? Is er op dit punt verschil met de SGP?  
Sommigen (Wilders bijv.) maken zich al helemaal niet druk over grondwettelijke vrijheden voor alle burgers. Verder willen liberalen en sociaal democraten elk op eigen manier de vrijheid van onderwijs inperken.
Deze zaken kwamen in februari 2005 ook in de Tweede Kamer aan de orde in een breed debat over ‘Grondrechten in een pluriforme samenleving’. 
Al met al een actueel onderwerp. De opkomst voor Schutte en voor de Christenunie was ook heel bemoedigend. 
 
Christenunie werkgroep / -bestuur
In de CU-werkgroep/-bestuur dat rond 15 maart 2005 actief was, zijn enige wisselingen geweest: er traden mensen uit, er kwamen mensen in. Er wordt gewerkt aan het vormen van een compleet en functionerend bestuur. Het bestuur bestaat op dit moment uit de heren R.G. Corporaal (Ronald), lid; A.D.  Schelling (Aart), lid sinds de oprichting op 7 januari 2003 en een tijdje het enige bestuurslid, nu penningmeester; verder J.M. de Jong (Joop), secretaris.
De Christenunie heeft enige voorkeur voor kerkelijke spreiding van functionarissen. Welnu, de bestuursleden wonen in Tiel en zijn lid van resp. de Baptistengemeente Midden Betuwe te Zetten, gemeente De Schuilplaats te Culemborg en de gereformeerd vrijgemaakte Magnificatkerk in Tiel. 
 

Leden van Christenunie Tiel

Het bestuur is zich ervan bewust, dat niet alle leden van Christenunie Tiel ook stemgerechtigd zijn in de gemeente Tiel. Ze wonen niet in Tiel, Wadenoijen of Kapel Avezaath. Het landelijk bureau heeft hen ondergebracht bij de Christenunie Tiel, omdat er in enkele omliggende gemeenten nog geen kiesverenigingen zijn. Sommige onderdelen van de informatie in deze brief en nog aan te kondigen activiteiten zijn daarom voor hen wellicht minder interessant. Suggesties over het waardevoller maken van volgende nummers van deze nieuwsbrief, m.n. voor de ‘buitenleden’, zijn welkom. Het gaat namelijk om een vrij groot aantal leden van de Christenunie Tiel, 36 van de 62.       
 
Verkiezingen 2006
Het bestuur plus nog enkele personen heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om mee te doen aan de raadsverkiezingen van 8 maart 2006 en ook naar wat de Christenunie zou kunnen betekenen voor Tiel.
Meedoen zou wel kunnen als we kijken naar de aantallen stemmen op de Christenunie bij voorgaande verkiezingen, maar wat betreft eigen organisatie zijn we daar nu niet sterk genoeg voor en qua meningsvorming niet ver genoeg.
We vinden het daarom niet verstandig om in 2006 mee te doen. Wel hopen we een keer zover te komen dat we met een gerust hart mensen kunnen oproepen om te stemmen op een lijst van de locale Christenunie.
 

Andere activiteiten

Dat betekent niet, dat er tot december 2008, iets minder dan anderhalf jaar vóór de raadsverkiezingen van maart 2010, politiek niets te doen is. Het bovengenoemde onderzoek naar wat de CU zou kunnen betekenen voor Tiel, gaat voort. Verder zullen er verkiezingen zijn in 2008 voor het Europese parlement, en in 2007 zowel voor de Tweede Kamer als voor de provinciale staten. Er kan dan propaganda gedaan worden in het hele gebied van Christenunie Tiel. Verder zijn er vanuit het landelijk bureau de polls van de Christenunie over politieke onderwerpen. Zie daarvoor ook www.tiel.christenunie.nl.
En tenslotte is er een slagzin van de CU, dat politiek gedaan moet worden tussen de verkiezingen.

Verdere communicatie

Tot slot: we hopen u meer van ons te laten horen, bijvoorbeeld 1x per drie maanden. We stellen ons voor, dat bestuursvergaderingen open zijn voor leden en dat ze deels politiek-inhoudelijk zijn, deels bestuurlijk. De eerstvolgende is vnl. bestuurlijk en Deo Volente op 31 augustus 2005 om 19u45, plaats nog af te spreken.
Om de communicatie met wie dat willen goedkoper te maken, zou de secretaris graag, als u dat hebt, uw e-mail adres ontvangen.     
 
 
Het bestuur
R.G. Corporaal, Notarisappel 138, 4007 ZB, Tiel, 0344-621880  ronaldcorporaal@filternet.nl; lid
A.D. Schelling, Kruisstraat 12-B,   4007 PC  Tiel, 0344-631575, aartschelling@filternet.nl; penningm.
J.M.de Jong, Ophemertsedijk  2-B, 4001 PB  Tiel, 0344-654121, jmdjong@hetnet.nl; secretaris.
 

« Terug

Reacties op 'Info brief CU Tiel e.o. 21 juni ‘05, jg 1, nr 1'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.