Tiel als Fair Trade gemeente

fairtradewoensdag 15 mei 2013 20:28

Onze motie om Tiel als Fair Trade gemeente op de kaart te zetten, aangenomen in de raad van 15 mei 2013

 

De ChristenUnie hecht er bijzondere waarde aan op een duurzame manier om te gaan met Gods schepping.

Het doel van het worden van een Fair Trade gemeente is om gemeente, middenstand en inwoners aan te moedigen eerlijke en duurzame producten te verkopen of te gebruiken. Daarmee voorkomen we oneerlijke concurrentie, die in stand wordt gehouden door de uitbuiting van mens, dier en milieu. De recente ramp in Bangladesh laat de noodzaak tot eerlijke handel weer indringend zien.

Fair Trade past bij de maatschappelijke rol en voorbeeldrol die de gemeente Tiel heeft om het welzijn van mensen, dichtbij en ver weg, te bevorderen.

 

Voor het verkrijgen van de titel Fair Trade gemeente moet aan de volgende zes criteria worden voldaan:

 

1. Er is een werkgroep waarin mensen zitten uit verschillende werkterreinen, waaronder een vertegenwoordiger van de gemeente. Met elkaar zet deze groep zich in om de titel Fair trade gemeente te behalen en te behouden. De groep laat jaarlijks zien dat de gemeente nog steeds aan de criteria voldoet.

 

2. De gemeente omarmt fair trade. De gemeenteraad en de verschillende gemeentelijke afdelingen nemen fair trade op in hun beleid en handelen hiernaar.

 

3. Winkels in de gemeente verkopen duidelijk zichtbaar eerlijke producten. De horeca serveert fair trade producten. Het minimaal te behalen aantal fair trade producten in winkels en horeca wordt bepaald door het aantal inwoners van de gemeente.

 

4. Lokale organisaties (zoals scholen, kerken en verenigingen) en bedrijven gebruiken fair trade producten. Zij organiseren activiteiten om de kennis over en de betrokkenheid bij fair trade te vergroten.

 

5. Er moet een evenement georganiseerd worden dat media-aandacht trekt, bijvoorbeeld bij het behalen van de titel. Ook moet een plan ontwikkeld worden om de campagne gedurende het hele jaar in het nieuws te houden. In de krant, op de radio of televisie.

 

6. De werkgroep zet een initiatief op om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in de gemeente te stimuleren. Dit kan een meerjarig of kortlopend project zijn, bijvoorbeeld op het gebied van biologische of streekproducten, duurzame energie of eerlijk bankieren.

« Terug

Reacties op 'Tiel als Fair Trade gemeente'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.