Algemene Beschouwing ChristenUnie 12 november 2014

tiel 8woensdag 12 november 2014 20:27

Geachte voorzitter,

Zorg is geen markt en de zorgvrager is meer dan een consument. De ChristenUnie wil opkomen voor de mensen die zich het minst zelf kunnen redden. In de zorg gaat het om meer dan geld alleen. Het gaat vooral om zorg voor elkaar. Zorg over wat voor samenleving we willen zijn. Willen we als samenleving de eenzaamheid van sommige ouderen nog wel zien? De noden van mensen met schulden? Het lijden van zieken? Kun je nog kwetsbaar zijn of ligt de nadruk op ‘eigen kracht’?

In de visie van de ChristenUnie moeten we vooral werken aan presentie. Er zijn met en voor de ander en doen wat de ander echt helpt, met respect. Wij willen niet alleen maar een betaalbaar huis, maar verlangen ook naar geborgenheid en veiligheid en vooral naar een zinvol leven. We willen een samenleving waarin we ruimte krijgen voor eigen keuzes en waarin kwetsbaren beschermd worden, mensen omzien naar elkaar. Gedeelde kracht dus.

Succes is dan: zinvolle dingen doen voor mensen die zorg nodig hebben.

Liefde is een werkwoord.

De komende jaren worden spannend:

Wat betreft de zorg is er nog veel onzekerheid bij mensen. Mensen met huishoudelijke hulp bijv. weten nog niet of ze die behouden en in welke vorm.

De bezuinigingen op o.a. vervoersvoorzieningen en op huishoudelijke hulp zullen gevolgen hebben voor mantelzorgers. Velen van hen zitten nu ook nog in onzekerheid.

Ook zullen velen in jeugdzorg en andere vormen van zorg worden geconfronteerd met andere contactpersonen en begeleiders, wat vaak niet bevorderend werkt.

Voor de tegemoetkoming aan chronisch zieken en gehandicapten en de compensatieregeling Eigen Risico krijgen we maar een kwart van wat de rijksoverheid eraan besteedde.

Daarom zijn we blij in de beantwoording op te merken dat Tiel toch van plan is een
nieuwe reserve, een sociaal deelfonds op te richten.

Met de toename van financiële stromen en beleid in het sociale domein is vinger aan de pols heel belangrijk. Een instrument kan een soort ombudsman zijn, maar ook de eerder wegbezuinigde rekenkamerfunctie zal hier van waarde zijn. Daarom dienen wij een amendement in voor extra budget om de rekenkamerfunctie goed uit te kunnen voeren, liefst in samenwerking met Culemborg en Geldermalsen.

Tendens is om meer te gaan voor inzet van onze inwoners d.m.v. burgerparticipatie. De nadruk op de participatiesamenleving komt vooral doordat de verzorgingsstaat niet meer betaalbaar is. En laten we eerlijk zijn: Er wordt meer van mensen verwacht, om het begrotingstekort op te lossen. Maar niet het financieel redden van de gemeente moet de inzet zijn, maar het perspectief van de samenleving, van andere waarden dan economische. Bezielende verbanden moeten de samenleving dragen.

Je ziet nieuwe vormen van participatie ontstaan met een coöperatief karakter. Ze draaien om concreet werk, waarin wederzijdse verbondenheid en voordeel van elkaars talenten en inbreng centraal staan. Er zijn in Tiel gelukkig al veel mensen, clubs en bedrijven die goede dingen doen voor de stad.

De samenleving hebben we ook hard nodig, bij het aan het werk helpen
van mensen met of zonder een arbeidsbeperking.

We zien een toename in kosten wat de bijstandsuitkeringen betreft. En de participatiewet verlangt dat we meer mensen met een beperking aan regulier werk helpen. Wat gaat de gemeente doen om mensen weer aan het werk te krijgen? Hoe gaan wij werk in de regio creëren en sluit de werkgelegenheid aan op de vraag van de werkzoekenden?

Ik zei het al vaker: een ambitieus banenplan is nodig.

Aandacht voor een economie waarin niet het maken van winst het hoogste goed is, maar waar oog is voor maatschappelijk rendement. Het stimuleren door de overheid van sociale ondernemingen en reguliere ondernemingen die maatschappelijk goed bezig zijn hoort hier bij.

Liefde is een werkwoord.

Sociale ondernemingen zorgen, tegen de economische trend in, voor werkgelegenheidsgroei. Helaas lopen sociale ondernemingen nog steeds tegen obstakels aan. Gemeente en de regio moeten bedrijven stimuleren om sociaal te ondernemen, zodat er meer banen komen, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Uiteindelijk profiteert iedereen hiervan: mensen verdienen hun eigen boterham, en de overheid bespaart op uitkeringen en begeleidingskosten.

Daarom dient de ChristenUnie een motie in om een verkennende notitie Sociaal Ondernemerschap op te stellen met daarin een overzicht van sociale ondernemingen in Tiel en de mogelijkheden om deze sector te versterken en te stimuleren.

Bovendien willen wij dat de gemeente werkgevers stimuleert tot een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Er zijn veel mogelijkheden op dit gebied, die vaak niet bekend zijn. Het groeiende aantal mensen dat een baan met mantelzorgtaken combineert, maakt mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid noodzakelijk. Zo worden risico’s van overbelasting voorkomen.

Volgens onderzoek moet de gemeente de mantelzorgers beter in beeld hebben en actief naar ze op zoek, zodat ze deze ook beter kan informeren en ondersteunen. Nu kloppen mantelzorgers vaak pas aan als het water hun aan de lippen staat. We organiseren wel allerlei voorzieningen ter ondersteuning, maar die bereiken de mantelzorgers vaak niet.

Samenwerking, coöperatie en stimuleren van initiatieven is ook nodig in de regio. Zeker daar waar de werkloosheid boven het landelijke gemiddelde ligt.

Aan de ene kant is er een grote behoefte aan geschoolde en taakvolwassen arbeidskrachten en aan de andere kant constateert men forse schooluitval in het beroepsonderwijs, forse jeugdwerkloosheid en een laag aantal jongeren die kiezen voor beroepen in de techniek en de zorg, waar juist behoefte aan bestaat.

Jongeren met een hogere vooropleiding verlaten Tiel vaker dan lager opgeleiden en zoeken banen buiten Tiel. Slecht 9 % van de banen is HBO/WO.

In verband hiermee dienen wij samen met het CDA en de VVD een motie in om te onderzoeken hoe het onderwijs beter kan aansluiten op de arbeidsmarkt in een doorlopende leerweg.

We hebben vorig jaar het jaarthema Leren en Werken in de raad gehad voor een betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt en naar onze mening past het initiatief voor de Rivierenland River Academy daar prachtig in. In een startdocument waren al beleidsplannen geformuleerd met initiatieven op het gebied vanTechniek, Food Valley in samenwerking met de Universiteit van Wageningen, Transport en Logistiek, en Zorg en Welzijn.

Eerdere initiatieven van diverse partijen zijn om onduidelijke redenen helaas nog niet gekomen tot een haalbaarheidsonderzoek. Heeft de regio hier haar rol wel gepakt?


Er gaat veel geld naar de regio voor de aanpak van Jeugdwerkloosheid. Daarom zegt de ChristenUnie: doe er wat aan. Die kans lag er met de plannen voor het Veilingterrein tot vorming van een Leerstad. Nu wordt helaas met voorliggende stukken besloten de hiervoor beoogde provinciale bijdrage van 6 ton voor de Burense Poort in te zetten.

Onderwijs blijft een belangrijk onderdeel van onze samenleving. Het gaat om onze toekomstige generatie die de juiste opleiding nodig heeft. Tiel wil graag investeren in onderwijshuisvesting. De CU is van mening dat dit wél moet gebeuren op basis van de juiste cijfers en niet op basis van rooskleurige prognoses. Kijk goed hoe we moeten omgaan met de verwachte daling van het aantal leerlingen voor de komende 10 jaar.

Maak echt werk van wat wordt gesteld in het programma Ruimtelijke en economische zaken: Werk aan een evenwichtig sociaal-economisch profiel. Zet ook in op versterking van de kwaliteit van de Stationsomgeving, om Tiel aantrekkelijker te maken, ook voor hogere en middeninkomens.

Samengevat:

Wij gaan bij de inrichting van de samenleving uit van mensen en hun mogelijkheden. Wij willen bouwen op het inzicht en de vakkundigheid van de verpleegkundige, de agent en al die andere professionals. Daarnaast kunnen we niet zonder de vrijwillige inzet van inwoners en bedrijven.

Daarbij moet er ruimte zijn om te ondernemen, ruimte om te denken, ruimte om recht te doen aan de schepping en aan de samenleving.

Laat het niet worden: Tiel kán niet meer.

De ChristenUnie blijft geloven. Het gaat ons allemaal iets kosten, maar met elkaar is het mogelijk. Ik geloof in God die ons verantwoordelijkheid voor elkaar heeft gegeven.

Ik geloof in de kracht van samen, ik geloof in Tiel.

 

« Terug

Reacties op 'Algemene Beschouwing ChristenUnie 12 november 2014'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.