Duidelijkheid gevraagd over compensatie voor chronisch zieken en gehandicapten

Wet Langdurige Zorgdonderdag 05 februari 2015 19:34

De ChristenUnie en Sociaal Tiel hebben geconstateerd dat bijna niemand nog weet waar hij of zij aan toe is wat betreft de tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en de compensatieregeling eigen risico (CER). De partijen hebben daarom schriftelijke vragen gesteld. Ze vragen het college wanneer er voor betrokkenen duidelijkheid komt. Verder willen zij weten voor welke inkomensgroepen de compensatie beschikbaar is en of de inwoners die vallen onder de WLZ (Wet Langdurige Zorg) ook in de regeling van 2015 worden gecompenseerd. Eveneens vragen zij het college op welke termijn de gelden in deze regeling (CER) over 2014 worden uitgekeerd en wanneer tot uitkering in de andere gevallen wordt overgegaan. De partijen willen dat de regeling zodanig laagdrempelig is, dat zoveel mogelijk rechthebbenden de compensatie ook daadwerkelijk ontvangen.
“Wij vinden het belangrijk dat het geld terecht komt bij de mensen die het echt nodig hebben. Wanneer je chronisch ziek of gehandicapt bent en van een minimum of modaal inkomen moet leven heb je de compensatieregeling echt nodig om rond te komen. Deze mensen zien doorgaans geen kans op een andere manier aanvullend inkomen te genereren, terwijl er wel sprake is van extra zorgkosten.”

Het rijk heeft bezuinigd op de compensatieregelingen voor meerkosten van chronisch zieken en gehandicapten. Het geld dat overblijft voor deze groep is naar gemeenten gegaan. “Gemeenten moeten dit geld ook echt reserveren voor de mensen waar het voor bedoeld is. Wij zijn bang dat het geld op de grote hoop komt, waardoor mensen met een minimum of modaal inkomen het nakijken hebben”.

Tiel stelt in de verordening ‘Tegemoetkoming meerkosten personen met een beperking of chronische problemen’:
Het college bepaalt bij nadere regeling hoe zij personen met een beperking of chronische psychische of psychosociale problemen die daarmee verband houdende aannemelijke meerkosten hebben, en die een inkomen hebben lager dan een nader te bepalen percentage van het wettelijk minimumloon, een tegemoetkoming verstrekt ter ondersteuning van de zelfredzaamheid en de participatie.

« Terug

Reacties op 'Duidelijkheid gevraagd over compensatie voor chronisch zieken en gehandicapten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.