Elf leerlingen dupe van korting op leerlingenvervoer
Tiel weigert nog geld uit te trekken voor het schoolvervoer van leerlingen met een andere levensovertuiging. De Tweede Kamer kan zeer binnenkort van de gemeente een brief met die strekking tegemoet zien.
Een ruime meerderheid van de raad wil dat de gemeente het hiervoor beschikbare bedrag van circa 40.000 euro uit de post leerlingenvervoer haalt. De zeven partijen VVD, PvdB, GroenLinks, PvdA, D66 en ProTiel dienden donderdagavond met dit doel een motie in. ChristenUnie was faliekant tegen. Ook CDA onthield steun aan het verzoek, maar stond wel achter het deel van de motie dat het college voorschrijft om de volledige Verordening Leerlingenvoer grondig tegen het licht te houden.
Wethouder Roel Vermeulen (VVD) van onderwijszaken stuurt nu eerst een brief naar de Tweede Kamer waarin het besluit van de raad wordt toegelicht. Door de maatregel worden elf kinderen uit Tiel getroffen. Hun ouders kiezen ervoor om hun kinderen naar bijvoorbeeld de Rehobothschool in Geldermalsen te sturen. Ze zullen de kosten van vervoer in de toekomst zelf moeten opbrengen. Volgens VVD-raadslid Ans Duquesnoy is dat heel redelijk. ,,Ouders hebben hierin een eigen verantwoordelijkheid en maken van daaruit een vrije keuze. De gevolgen daarvan dienen ze voor eigen rekening te nemen.''
ChristenUnie protesteerde en noemde de motie een inbreuk op de vrijheid van onderwijs. Fractievoorzitter Jolanda Stoeten-Flach vreest dat nu alleen rijke ouders het vervoer kunnen betalen en dat de minder bedeelde huishoudens met de gebakken peren komen te zitten. ,,In de pluriforme rechtsstaat hebben ook minderheden een recht, en dat vraagt om solidariteit'', zei ze.
Volgens D66 moet de gemeente grenzen trekken. In Tiel kan vrijwel elke ,,denominatie'' op de school van haar keuze terecht, zei fractieleider Ton Zuidema. Het financieren van leerlingenvervoer voor kinderen van bevindelijke komaf kan leiden tot precedentwerking, schetste hij. ,,Straks vinden mensen de openbare school in hun straat niet openbaar genoeg en willen ze naar een school in Eindhoven. Je kunt daarin doorslaan.''
Verordening
De raad wil ook de Verordening Leerlingenvervoer evalueren. In de begroting is daarvoor 965.000 euro opgenomen. Volgens CDA-fractieleider Tom van Oostrom loopt dat bedrag ,,de spuigaten uit.'' Bij de evaluatie moet vooral worden gekeken naar de maatstaven op grond waarvan ouders een vergoeding krijgen. Onderwijswethouder Vermeulen verwacht al in het tweede kwartaal de raad hierover een voorstel te kunnen overleggen.