TTIP

US-EU%20flagsdinsdag 13 oktober 2015 17:57

In de raad van mei 2015 heeft de CU met de PvdA in Tiel een motie ingediend rondom dit onderwerp. Deze is in de raad van juni unaniem aangenomen. Hiermee waren we de eerste gemeente in Nederland. De motie hield o.a. het volgende in:

TTIP heeft potentieel verontrustende gevolgen, vooral ten aanzien van... Europese, nationale, regionale en lokale normen op het gebied van concurrentie, economie, milieu, voedselveiligheid, gezondheid, sociale zekerheid, bescherming van werknemers, intellectueel eigendom en cultuur;

Wij vinden dat TTIP geen Europese, nationale, regionale of lokale Wet- en regelgeving mag versoepelen of opzij mag zetten; En dat TTIP geen geschillenbeslechting mag bevatten die afbreuk doet aan ons nationale rechtssysteem en onze democratische besluitvorming; en verzoekt het college dit per brief kenbaar te maken aan de Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking;   Wat is TTIP? De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) zijn in onderhandeling over een handelsovereenkomst. Deze overeenkomst heet ook wel Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP). Op de website van de Rijksoverheid staat uitgebreide uitleg over TTIP: http://www.rijksoverheid.nl/…/ttip-handelsovereenkomst-tuss…

TTIP en gemeenten/provincies Grootste knelpunt waar gemeenten/provincies mee te maken zouden kunnen krijgen is het ISDS. ISDS, ofwel Investor State Dispute Settlement, is een arbitragemechanisme dat bedrijven het recht geeft regeringen voor een speciaal tribunaal te dagen als zij hun investeringen door nieuwe wetgeving in gevaar zien komen. In maart heeft Gert-Jan Segers met succes een motie ingediend over ISDS, waarin de Kamer uitspreekt dat TIPP geen geschillenbeslechting mag bevatten die afbreuk doet aan ons nationale rechtsysteem en onze democratische besluitvorming.

Huidige stand van zaken: - Op 8 juli 2015 heeft het Europees Parlement haar aanbevelingen aan de onderhandelaars van de European Commission Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) vastgesteld, het zogenoemde Lange Report – met 436 stemmen voor en 241 tegen, met 32 onthoudingen. Peter van Dalen, Europarlementarier namens de ChristenUnie heeft ook ingestemd met deze aanbevelingen. Let wel dit is dus iets anders dan instemmen met TTIP. Dit is slechts instemmen met de opdracht aan de onderhandelaars namens Europa. Peter van Dalen heeft daarbij een stemverklaring afgegeven: http://www.eurofractie.nl/…/verklaring-peter-van-dalen-over… In dit Report is al eea opgenomen over het omstreden ISDS.| - Er wordt nu weer verder onderhandeld met de VS, en onze verwachting is dat deze onderhandelingen nog minstens tot eind dit jaar duren, maar waarschijnlijk nog langer.

« Terug

Reacties op 'TTIP'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.